ЄС МАЄ ПОВЧИТИСЯ В УКРАЇНИ ТОЛЕРАНТНОСТІ

Богдана КОСТЮК, Радіо Свобода

В Європі розширюється «простір нетерпимості» – вважає французький політолог Кейван Пірам. Ідеться про зростання популярності націоналістичних політичних сил, які дістають перемогу у багатьох країнах ЄС під час парламентських і місцевих виборів, та збільшення нехристиянських громад у державах Євросоюзу.

«Радикальний націоналізм «корінних народів» і небажання прибулих сприйняти місцеві культури та мови – це «коктейль Молотова» у царині міжнаціональних та міжрелігійних стосунків», – вважає К. Пірам. Нещодавно французький науковець відвідав Київ, де охоче спілкувався з українськими колегами та журналістами. На думку професора Пірама, «Європа провалила іспит з толерантності, і як на мене, європейцям час уважно придивитись до України. Оскільки здавна територія сучасної України стала вітчизною не лише для корінної нації, а й для інших народів – росіян, поляків, євреїв, греків… Зазначу, що ці народи «вкоренилися» в Україні: фактично, вони стали частиною української нації…».

Професор Пірам переймається тенденціями зросійщення українців; на його думку, підготовлений парламентською коаліцією законопроект про захист мов національних меншин (уже розкритикований Венеціанською комісією) не відповідає інтересам тих таки національних меншин: «Не впевнений, що російська мова в Україні потребує захисту. Я трохи володію цією мовою, бо ж французи у більшості російсько-центристи…

Так от, у Києві, прогулюючись центральними вулицями, я бачив написи на крамницях і ресторанах, рекламні оголошення російською мовою. Складається враження, що Київ чекає лише на російськомовних туристів, а кияни розмовляють лише російською. Моя думка: захищати, підтримувати на державному рівні треба ті мови, яким загрожує знищення, як це ведеться у світі згідно з різноманітними мовними конвенціями та хартіями». Нехтування інтересами титульної нації небезпечне з огляду на ті складні стосунки, які існують між Україною та Росією.

Поновлення імперських амбіцій з боку Кремля, російська «газова голка» на тілі України, ідеологічно-культурна експансія «Руського миру» на Захід – це все аж ніяк не сприяє нормальним міжетнічним стосункам в Україні, ба навіть загрожує міжнаціональній злагоді, – вважає французький науковець. І радить: «Бережіть українську державність, не піддавайтесь на «дармовий сир» та провокації ані з боку Росії, ані з боку ЄС!
Залишайтесь Україною, де мирно живуть різні народи, де культури цих народів доповнюють і підтримують одне одного. Тобто, залишайтеся собою!».

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2011
Дизайн та підтримка- О. З.