Єдність у розмаїтті

ПОРТРЕТ УЧАСНИКА МАЙДАНУ ТА ПРИЧИНИ ПРОТЕСТУ

Головним мотивом, який спонукав людей вийти на Євромайдан, стало жорстоке побиття демонстрантів 30 листопада. Такі результати соціологічного дослідження, здійсненого 7–8 грудня фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Київським міжнародним інститутом соціології.

Усього було опитано близько тисячі протестувальників. 70% із них відповіли, що вийшли на Майдан через обурення діями «Беркуту», 53,5% – через призупинення євроінтеґрації.

Половина опитаних сказали, що прагнуть таким чином змінити життя в Україні. Достатньо вираженим виявилося також бажання змінити владу (39%). І лише 5% вказали, що відповіли на заклик опозиції.

Головні вимоги протестувальників – звільнення заарештованих учасників Майдану, припинення репресій, відставка уряду і президента, а також підписання Угоди з Євросоюзом.

Учасники Євромайдану налаштовані досить рішуче: 74% готові звідти піти лише у разі виконання всіх вимог Майдану. Ще 28,5% готові задовольнитися виконанням кількох основних вимог.

Киян і мешканців інших міст, за даними соціологів, на Майдані порівну: 50% на 50%. Причому абсолютна більшість не-киян (92%) кажуть, що приїхали мітингувати власним коштом. Тільки 2% повідомили, що їх привезла до Києва якась партія.

Та й узагалі – 92% протестувальників заявили, що не належать до жодної партії, громадської організації чи руху.

Євромайдан «молодший», ніж країна в цілому, кажуть соціологи, але досить зрілий. Середній вік учасника мітингів – 36 років. Найбільше серед протестувальників людей віком від 30 до 54 років – таких майже половина. 38% опитаних молодші за тридцять, і лише 13% – старші ніж 55.

Крім того, Майдан освічений: на ньому явно переважають люди з вищою освітою (64%), із середньою та середньою спеціальною – 22%, незакінченою вищою – 13%.

За родом занять серед учасників Майдану найбільшу групу – 40% – становили спеціалісти з вищою освітою, 12% – студенти, 9% – підприємці, 9% – пенсіонери, 8% – керівники, 7% – робітники.

Дещо більше половини учасників Майдану вдома спілкуються українською мовою, 27% – російськомовні, 18% – спілкуються і українською, і російською, 1% – іншомовні.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ