Єдність у розмаїтті

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО СВІТОВОЇ ДЕМОКРАТИЧНОЇ СПІЛЬНОТИ

12 грудня через події, що відбуваються в Україні, українські громадські, культурні та наукові діячі звернулися до світової демократичної спільноти. Англомовний оригінал відозви на цей час вже з’явився на низці світових ресурсів. Нижче подаємо український текст звернення.

Вночі з 10 на 11 грудня 2013 року підрозділи української поліції спеціального призначення вдалися до чергової брутальної атаки на мирних мітингувальників у м. Києві. Крім регулярної поліції були широко задіяні найняті за гроші бойовики, звезені з депресивних міст східної України. Частину з них було використано для вчинення провокацій, як це вже було зроблено під час інсценованого нападу на внутрішні війська під будинком Адміністрації Президента України 1 грудня.

Цього разу влада та її місцеві й російські політтехнологи вдалися до імітації «нацистської» участі у протестних діях. Півтора десятки молодиків, одягнені у каски зі свастикою й озброєні арматурою, намагалися прорватися на Майдан та вчинити бійку з поліцією. На щастя, вони були своєчасно затримані мітингувальниками.

Цим інцидентом можна було би знехтувати, якби не тривала кампанія з дискредитації України, українського народу, українського національно-визвольного руху та сучасної української демократичної опозиції, що не один рік ведеться фінансованими Москвою силами в Україні, Росії та країнах Заходу. Її метою є підрив самої ідеї української незалежності задля повернення України до складу нової Російської імперії. Основним меседжем цієї кампанії є виставлення українців як споконвічних ксенофобів і погромників, антисемітів і поплічників нацистів. Очевидно, що сьогодні ми матимемо справу із намаганнями накинути такий образ тим, хто вийшов із протестом проти дій президента Януковича та його підлеглих.

У зв’язку з цим ми хочемо відповідально наголосити, що сьогоднішні протести в Україні викликало до життя прагнення переважної частини українського суспільства нарешті мирно інтеґруватися до європейської цивілізації, європейської політичної й економічної спільноти, що, зокрема, передбачає впровадження сучасних загальнолюдських стандартів стосунків між окремими людьми, народами, конфесіями тощо. Основним принципом протестного руху, узгодженим усіма опозиційними силами та пересічними учасниками протесту, є відмова від застосування сили та поділу української політичної нації за будь-якими ознаками.

Ми закликаємо світову демократичну спільноту не вестися на провокації спецслужб, рішуче засудити насильство з боку чинної української влади і підтримати прагнення українського народу до свободи і демократії.

Тарас Возняк, головний редактор культурологічного часопису «Ї», Семен Ґлузман, Президент Асоціації психіатрів України, правозахисник та колишній політв’язень, Йосиф Зісельс, голова Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України, виконавчий віце-президент Конґресу національних громад України, правозахисник та колишній політв’язень, Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, правозахисник та колишній політв’язень, Віталій Нахманович, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва, відповідальний секретар Громадського комітету «Бабин Яр», Мирослав Попович, академік НАН України, директор Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди, Тетяна Хорунжа, головний редактор газети «Форум націй», Рефат Чубаров, Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Мейлах Шейхет, директор Представництва в Україні Американського об’єднання комітетів на підтримку євреїв колишнього Радянського Союзу.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ