Єдність у розмаїтті

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО УПОВНОВАЖЕНОГО З ПРАВ ЛЮДИНИ

Олександр БУКАЛОВ, керівник правозахисної організації «Донецький Меморіал»

Шановна Валеріє Володимирівно!

Понад два тижні в Україні відбуваються історичні події. Народ незадоволений владою і вийшов на майдани – бо принижена гідність мільйонів громадян, порушені їхні права. Декого з них за це жорстоко побили. І громадянська позиція публічних осіб сьогодні виявляється через їхню реакцію на такі події.

Сьогодні публічних людей нескладно оцінити по їх ставленню до зґвалтування нації. Серед тих багатьох людей – артистів, співаків, журналістів, письменників, філософів, вчених – тих, хто беззаперечно підтримав людей в їхньому прагненні справедливості та поваги гідності Вас, Валеріє Володимирівно, немає.

Ви начебто відсторонюєтесь від політики словами про те, що Вас «не потрібно шукати на трибунах політичних ток-шоу», бо Ви буцімто «серед людей»: там, де Вашої допомоги найбільше потребують.

Можливо, Ви вважаєте, що таким чином зможете уникнути «політизації» своєї діяльності? Мені здається, Ви або помиляєтесь, або лукавите, бо насправді політики більше у Вашому публічному мовчанні, ніж у появі на телеекранах (і не обов’язково у політичних шоу, до речі…). І особливо це важливо після випадків брутального застосовування сили до мирних мітингувальників.

Мені дуже прикро, що Ви цього не зробили ані одразу, ані навіть згодом впродовж двох тижнів. Я за ці дні жодного разу не бачив Вашого обличчя, Ваших очей. Невже Ви їх ховаєте?

Я думаю, Вашого мовчання не виправдовує Ваш підпільний загін із захисту прав людини – працівники Вашого офісу, які вельми непомітно збирають інформацію про порушення та, можливо, самовіддано роблять дуже важливі речі.

Але публічно висловленого (не в Інтернеті…) ставлення Уповноваженого така правозахисна партизанщина не замінить. Наважусь стверджувати, що суспільству нічого не відомо, чи намагались Ви зустрітись з Президентом. Та взагалі, чи звертались Ви офіційно особисто до нього з приводу кричущих порушень прав людини? А може Ви вважаєте побиття людей «Беркутом» подією, яка не варта Вашого звернення до Президента? А може публічне втручання у події Ви теж вважаєте «політизацією»?

Але ж тоді влада завдяки Вам має чудовий арґумент: мовляв, омбудсман нічого не заявляє про суттєві порушення прав людини!

Валеріє Володимирівно!

Звертаюсь до Вас з проханням: хоч із великим запізненням, але станьте омбудсманом – захисником прав громадян. Зверніться публічно до Президента та заявіть своє ставлення до приниження людей, до приниження гідності нації. Висловіть свою громадянську позицію.

Звичайно, якщо вона є. 

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ