Єдність у розмаїтті

ЖУРНАЛІСТИ ЗАКЛИКАЛИ ЗАХІД ДО ПЕРСОНАЛЬНИХ САНКЦІЙ

Українські журналісти опублікували полемічну статтю на сайті впливової аґнеції Bloomberg, в якій називають головних фінансових партнерів президента Віктора Януковича і закликають західних партнерів Києва запровадити проти них санкції. Авторами матеріалу виступили головний редактор журналу «Корреспондент» у 2003–2013 рр. Віталій Сич, головний редактор УНІАН Михайло Ганницький, заступник головного редактора «Української правди» Сергій Лещенко і співзасновник Громадського ТБ Мустафа Найєм.

«Перед тим, як президент України Віктор Янукович підписав угоди з Росією, щоб виручити економіку нашої країни, європейські чиновники і аналітики захоплювалися тим, як деякі бізнесмени, що фінансували шлях президента до влади, дистанціювалися від нього. Але українці щодо цього не обманюються. Так звані олігархи, як і раніше, підтримують Януковича. І тепер вони будуть основними бенефіціарами $ 15-мільярдного кредиту та більш низьких цін на природний газ. Ми все ще не знаємо, які зобов’язання Янукович дав Путіну в обмін на щедрість», – йдеться в статті.

«Два основних прихильники Януковича є найбагатшими бізнесменами країни: Рінат Ахметов, металургійний маґнат і власник футбольного клубу «Шахтар», а також енергетичний трейдер Дмитро Фірташ. Міжнародні банки й інші установи повинні дати зрозуміти Ахметову і Фірташу, що з ними припинять співпрацю, якщо вони й надалі підтримуватимуть режим Януковича. Корпоративна соціальна відповідальність не мусить існувати лише для глянцевих буклетів, поширюваних на інвестиційних конференціях у п’ятизіркових готелях. Вона має бути застосована в реальному світі. Європейські уряди теж можуть допомогти. Цільові персональні санкції, в тому числі візові, повинні застосовуватися до членів уряду Януковича, особливо до осіб, причетних до силових дій, через які зрештою піднялася хвиля протестів у Києві. Першим у списку може бути Андрій Клюєв, близький соратник Януковича і керівник Ради національної безпеки і оборони», – зауважують журналісти.

«Українські чиновники вищої ланки мусять пожинати наслідки їхньої політики, проводячи відпустку в Мінську та Алмати, а не в Мілані та на Сардинії, як вони вже звикли робити. Вони повинні особисто переконатися в результатах повномасштабної реінтеґрації з Росією, Казахстаном і Білоруссю в Євразійський союз. Ми не очікуємо, що інший світ кинеться на допомогу протестувальникам українцям просто зараз. Але уряди, підприємства та неурядові організації, що мають інтереси в Україні, повинні показати, що вони підтримують європейські цінності, заради яких сотні тисяч українців щодня борються з холодом і жорстокістю поліції», – підкреслюють журналісти, відзначаючи, що названі партнери Януковича контролюють більшу частину фракції Партії реґіонів і цілком здатні вплинути на результативний діалог влади з опозицією і громадянським суспільством.

ЛIГАБiзнесIнформ
Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ