Єдність у розмаїтті

Звернення до членів Консультативної ради при Уповноваженому з прав людини

Олександр БУКАЛОВ, керівник правозахисної організації «Донецький Меморіал»

Ваша рада створена при Уповноваженому з прав людини, зокрема, й з «метою надання Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини консультаційної підтримки… а також вивчення пропозицій щодо поліпшення стану захисту прав людини і основоположних свобод».

Уповноважений з прав людини вже понад два тижні публічно не висловлюється з приводу ситуації з порушенням прав людини в країні. Її голосу (а не літер в Інтернеті) не чути.

Постає тривожне питання: а чи є у нас справжній, відповідальний омбудсман? Такий, який не тільки надсилає своїх співробітників на мітинги фіксувати порушення, а й сам особисто докладає максимум зусиль для попередження насильства та порушень прав людини.

Ви як члени ради маєте можливість та повноваження зреагувати на таку дивовижну позицію омбудсмана, надати їй «консультаційну підтримку» щодо її можливих публічних дій.

А може ви вже зробили це?

Якщо НІ, то чому?

Звичайно, якщо самі вважаєте доречним це зробити.

Серед вас взагалі обговорювалася можливість висловити омбудсману свою позицію з приводу її тривалого мовчання? Може, ви вважаєте прийнятним її мовчання? Ніхто з вас не замислювався через це покинути склад ради?

Адже мовчання омбудсмана (публічне мовчання) – може бути неабияким арґументом для влади у питанні, чи порушує влада сьогодні права людини.

І перспектива все більш можливого та ймовірного розчарування громадян в нашому омбудсмані – чи не достатній привід, аби спробувати щось змінити в ситуації, або навіть може оцінити, чи не варто полишити лави ради?

З ким ви, захисники прав людини в консультативній раді при Уповноваженому з прав людини?

17 грудня 2013 року  

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ