Єдність у розмаїтті

У Львові за участю духовенства УГКЦ та РКЦ відбулась молитва українсько-польського примирення

На Личаківському кладовищі у Львові 1 листопада відбулася спільна молитва українсько-польського примирення. Такий захід відбувається щороку біля меморіалу вояків Української галицької армії та Польських військових поховань на Личаківському кладовищі.  

Панахида відбулася на місці, де поховані українські та польські воїни – учасники визвольних змагань 1918-1919 років на території Західної України.

За інформацією прес-служби УКУ, участь у панахиді взяли духовенство УГКЦ та РКЦ в Україні, а також громадські та політичні діячі обох країн. Зокрема, проректор УКУ Мирослав Маринович, редактор культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк, програмний директор «Музею ідей» Ірина Магдиш, радник міського голови Львова Богдан Панкевич та інші.

«Сьогодні ми молимося в дусі примирення, очищення пам’яті. У житті наших народів було чимало складних сторінок, але тепер настає момент очищення нашої пам’яті. Ми будуємо християнську Європу. І сьогодні маємо подякувати тим кращим представникам польського та українського народу, які сприяли примиренню. 11 років тому Блаженний Папа Іван Павло ІІ відвідав наше місто і саме цей візит Святішого отця сприяв примиренню наших націй. І нехай сумні сторінки в історії наших народів ніколи не повторюються», – зазначив під час проповіді о. Віталій Буткевич.

Щорічну молитву українсько-польського примирення благословили і неодноразово брали участь єрархи різних Церков: Блаженніший Любомир кардинал (Гузар) та Мар’ян кардинал Яворський, архиєпископ Мечислав Мокшицький, владика Венедикт (Алексійчук), владика Борис (Ґудзяк), а також знакові для українсько-польських стосунків громадські діячі: Яцек Куронь, Мирослав Маринович, Євген Сверстюк.

13 квітня 2019
28 березня 2019
16 лютого 2019
8 січня 2019
16 грудня 2018
7 грудня 2018
5 грудня 2018
28 листопада 2018
20 листопада 2018
12 листопада 2018