Єдність у розмаїтті

«Репортери без кордонів» стурбовані ситуацією зі свободою слова в Україні

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість станом свободи слова в Україні напередодні парламентських виборів. Про це йдеться у прес-релізі організації під назвою «Україна: Момент істини для свободи інформації, стурбованість напередодні виборів».

«Репортери без кордонів» заявляють, що ООН має нагадати Києву про його зобов’язання щодо дотримання прав журналістів і свободи слова, бо ситуація зі свободою слова в Україні за останні півроку погіршилася.

У повідомленні йдеться про те, що сьогодні в Женеві Рада ООН з прав людини розглядатиме ситуацію в Україні в рамках другого циклу процедури, відомої як Універсальний періодичний огляд.

«Репортери без кордонів», які мають консультативний статус при Організації Об’єднаних Націй, подали свою доповідь для цього огляду ще у квітні 2012 року. Сьогодні «Репортери без кордонів» оприлюднили попередні підсумки ситуації в Україні за останні три місяці і звернення до ООН. «Ми закликаємо членів Ради ООН з прав людини нагадати Україні про дотримання своїх міжнародних зобов’язань і власних обіцянок», – заявили «Репортери без кордонів».

За даними організації, повага до свободи інформації в Україні погіршилася настільки, що країна зараз перебуває на поворотній точці. «Завданням нових членів парламенту, яких оберуть у цю неділю, буде не лише утриматися від ухвалення репресивних законів у майбутньому, але й зупинити цю небезпечну тенденцію і направити її у зворотному напрямку», – відзначають в організації.

«Хоча Україна в останню хвилину й утрималася від запровадження кримінальної відповідальності за наклеп, свобода інформації є у великій небезпеці. Безкарність осіб, відповідальних за часті випадки насильства проти журналістів, створює атмосферу залякування, яка заохочує цензуру», – наголошують «Репортери без кордонів».

За даними організації, 6 українських журналістів стали жертвами насильства за останні три місяці і один із них помер. «Не менше 25 інших журналістів були позбавлені можливості працювати більш-менш насильницьким чином, і щонайменше дев’ять інших отримували погрози», – зазначають «Репортери».

Організація підсумовує, що «такий жалюгідний стан справ не гідний країни, яка перебере на себе головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі від січня 2013 року».

13 квітня 2019
28 березня 2019
16 лютого 2019
8 січня 2019
16 грудня 2018
7 грудня 2018
5 грудня 2018
28 листопада 2018
20 листопада 2018
12 листопада 2018