Єдність у розмаїтті

РАСИЗМ У МЕЖИГІРРІ

Конґрес національних громад України звернувся до Генерального прокурора України Віктора Пшонки з наступною заявою.

«20 квітня 2012 року на засіданні виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради у складі – головуючий – Дикун М.М. (заступник сільського голови), секретар засідання – Кирієнко Т.В., члени виконавчого комітету: Гончар В.П., Іщук С.М., Дригало С.Г., Ступіна Г.П., Дідик С.І., а також за присутності секретаря Новопетрівської сільської ради Костюк С.О. і голови опікунської ради Правдивої І.О. було прийняте таке рішення щодо порядку проведення «поминальних днів, які припадають на 22, 23 та 24 квітня 2012 р... «як і в минулому році, заборонити прохід на кладовища особам ромської національності (циганам) [скріншот рішення див. http://blogs.pravda.com. ua/authors/leschenko/4f91bd70ee55b/]. Забезпечуватиме виконання даного рішення спецпідрозділ «Беркут», працівники якого патрулюватимуть кладовища в поминальні дні з 10.00 до 18.00., що забезпечить правопорядок та дасть змогу новопетрівчанам спокійно пом’янути своїх померлих рідних та близьких».

Таке рішення порушує 21 статтю Конституції України, що проголошує усіх людей вільними і рівними «у своїй гідності та правах». Крім того такі дії кваліфікуються як «порушення рівноправ’я громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності чи ставлення до релігії» (ст. 161 Кримінального кодексу України).

Сьогодні, 23 квітня, на сайті вже стоїть інший текст: «На засіданні було вирішено, як і в минулому році, заборонити жебракування на території кладовищ. Забезпечуватиме виконання даного рішення спецпідрозділ «Беркут», працівники якого патрулюватимуть кладовища в поминальні дні з 10.00 до 18.00., що забезпечить правопорядок та дасть змогу новопетрівчанам спокійно пом’янути своїх померлих рідних та близьких».

Проте подібні поспіхом внесені корективи не змінюють суті рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради – воно порушує Конституцію і закони України, має сеґрегаційний характер, принижує гідність представників народу рома.

Конґрес національних громад України звертається до вас із вимогою порушити кримінальну справу по факту порушення Конституції та розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

На прохання керівника Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конгрес Ромен України» Петра Григориченка ми публікуємо також текст листа цієї організації до Президента України Віктора Януковича.

«Ми, члени Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конґрес Ромен України», висловлюємо своє глибоке занепокоєння хвилею ксенофобських настроїв, відкритої дискримінації за етнічною ознакою, проявів расизму щодо громадян України ромського походження. Ми впевнені, що ксенофобія і дискримінація за національною ознакою становлять загрозу розвитку та майбутньому України, громадянському суспільству, його основним цінностям – фундаментальним правам та свободам людини.

На жаль, брутальним порушенням статті 21 Конституції України, викликом демократичному розвиткові України та нехтуванням її європейського вибору стали погром та підпал десяти будинків, де проживали роми, жителями села Петрівка Іванівського району Одеської області 11 вересня 2002 року. Місцева селищна рада прийняла рішення про виселення ромів.

Як порушення Конституції та розпалювання міжнаціональної ворожнечі слід розцінювати події останніх днів, а саме: прийняття Новопетрівською сільською радою Київської області рішення про заборону проходу у поминальні дні на кладовища особам ромської національності. Покладання функцій щодо забезпечення цього рішення, як зазначалось у рішенні, оприлюдненому на сайті Новопетрівської ради, на спецпідрозділ «Беркут», суперечить принципам діяльності органів місцевого самоврядування.

Завдання побудови демократичної України вимагають від держави реалізації покладеної на неї відповідальності за дотримання Конституції України та її законів, активізації зусиль, спрямованих на недопущення дискримінації громадян за національною ознакою, розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Тож звертаємося до Вас, як до ґаранта Конституції, з вимогою дати правову оцінку викладеним фактам і притягти винних до відповідальності.

Одночасно змушені привернути увагу на неприпустимість дискримінації ромської меншини України, насамперед через упереджене ставлення при перевірках документів, сеґрегацію в шкільній освіті, дискримінаційні відмови у реєстрації за місцем проживання та створенні штучних перешкод у наданні реєстраційних документів, що призводить до фактичного позбавлення ромської меншини доступу до освіти, медичної допомоги, соціального забезпечення, практику застосування принципу колективної відповідальності, проведення спеціальних міліцейських операцій, таких як сумнозвісний «Табір» та примусове дактилоскопіювання.

Із метою унеможливлення проявів расової дискримінації необхідно прискорити прийняття антидискримінаційного законодавства та запровадити у чинне законодавство чітких визначень понять «дискримінація» та «сеґрегація». Це відповідатиме цивілізованим стандартам існування українського суспільства.»

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ