Єдність у розмаїтті

В Україні створено Державну службу України з етнополітики та свободи совісті

Кабінет міністрів схвалив рішення про створення Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. Як повідомляє урядова прес-служба, проект відповідної постанови було проголосовано 12 червня.

Нова структура відноситиметься до системи центральних органів виконавчої влади і підпорядковуватиметься Кабміну через Міністерство культури. До компетенції служби віднесено реалізацію державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин.

«Держава-аґресор – Російська Федерація – сьогодні намагається зруйнувати територіальну цілісність Української держави, використовуючи етнічне і релігійне розмаїття українського народу, роздмухуючи конфлікти та утворюючи лінії розколу між різними етнічними і релігійними спільнотами», – пояснив необхідність створення служби міністр культури Євген Нищук. За його словами, нова структура має оперативно та якісно реагувати на поточні виклики.

Міністр наголосив, що особливо потреба в цьому відчувається в реґіонах. «Державна служба стане таким очікуваним та вкрай необхідним і ефективним інструментом державного регулювання у сферах міжнаціональних відносин та свободи совісті», – сподівається Нищук.

Нагадаємо, що до 2009 року ці функції виконував Держкомітет у справах національностей та релігій (Держкомнацрелігій). Він був ліквідований 9 грудня 2010 року, а функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії покладено на Міністерство культури.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ