Єдність у розмаїтті

БОЛГАРСЬКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ НОМІНОВАНО НА НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ МИРУ ЗА ПОРЯТУНОК ЄВРЕЇВ

Болгарську Православну Церкву висуну­то на здобуття Нобелівської премії миру за порятунок євреїв під час Другої світової війни.

Як наголошується у повідомленні прес-служби Болгарської Церкви, саме 2013 року Болгарія відзначає 70 років спасіння євреїв, у зв’язку з чим почесний член Парламентської асамблеї Ради Європи Лачезар Тошев і висунув цю ініціативу.

Народні збори (парламент) Болгарії 1943 року при­йняли рішення заборонити депортацію євреїв попри тиск фашистської Німеччини, яка намагалася «остаточ­но вирішити єврейське питання». «Ініціатором і духовним рушієм порятунку євреїв від фашистських концтаборів була Болгарська Православна Церква», – наголошується в повідомленні Священного Синоду.

Вищі духовні діячі БПЦ відіграли вирішальну роль у по­рятунку єврейської національної меншини, оскільки «БПЦ виявилася єдиною православною церквою, яка перебува­ла під територіальним контролем Гітлера».

«Відкритість Болгарської Православної Церкви, її проповідництво і церковна діяльність стимулювали болгарську громадськість сформувати серйозний опір депортації болгарських євреїв», – підкреслюють у Патріархії.

Митрополит Варненський і Великопреславсь­кий Кирило так прокоментував висунення Болгарської Православної Церкви на Нобелівську премію миру.

«БПЦ не чекає жестів подяки за добрі справи, які вона здійснювала і здійснює. Ми творимо добро заради самого добра, а нагороди чекаємо тільки від Господа і ні від кого більше. Але, зрозуміло, нас би порадувало присудження Церкві Нобелівської премії. Ми раді вже самій номінації, оскільки так багато хто дізнається про благородну справу, вчинену Церквою 70 років тому, – порятунок болгарських євреїв від таборів смерті. Кілька десятиріч роль Церкви у цій справі навмисне замовчува­ли. Політики уникали цієї теми і боялися визнати роль БПЦ у тому, що 1943 року депортацію було зупинено. Політики взагалі бояться організацій, які можуть відтіснити їх са­мих. Тому Церкву відсторонили і не згадували про її роль навіть у дні офіційних урочистостей. Зараз це мало-по­малу змінюється. Втім, лідери самої єврейської громади в Болгарії ніколи не забували, чим зобов’язані Церкві, і не раз висловлювали подяку її керівництву.

Треба чітко сказати, що БПЦ була основною складо­вою у справі порятунку євреїв у нашій країні. Так, і інші сили суспільства брали в цьому участь, але головну роль відіграла саме Церква. Вона поклала початок – і справу порятунку євреїв підхопив болгарський народ. У 1940-ві Церква широко відчинила свої двері, щоб дати притулок і захист іновірцям. Це безпрецедентний у світі випадок.

БПЦ – єдина з християнських Церков, яка повела офіційну політику захисту євреїв від депортації. Тільки у нас це були не поодинокі випадки, а політика всієї Церкви. Весь Святіший Синод звертався до влади з листами про­тесту і спеціальними заявами. Саме це змусило світську владу скасувати депортацію. Основну роль у цих подіях належить митрополитові Софійському Стефану (згодом – екзарху) і митрополиту Пловдівському, майбутньому патріарху Кирилу.

Так, екзарх Стефан неодноразово піднімав тему захи­сту євреїв у розмовах із болгарськими політиками. Він дав притулок у своєму будинку рабину Софії Даніелу Ціону, щоб захистити його від переслідувань. Він відслужив спеціальну Літурґію на захист євреїв у соборі Св. Олек­сандра Невського.

Митрополит Пловдівський Кирило переліз через ого­рожу школи, де зібрали місцевих євреїв, щоб вивезти в табори знищення, і сказав, що коли доведеться, то він відправиться в Треблінку разом із ними. Владі він заявив, що він, священики та миряни його єпархії ляжуть на рейки, але не дадуть вивезти своїх співгромадян-євреїв з країни.

Церква підняла голос за повагу і любов до кожної людської особистості, незалежно від етнічної чи релігійної приналежності. Порятунок болгарських євреїв – одна з найсвітліших сторінок у нашій історії, історії Болгарії та історії Болгарської Церкви. Це урок людяності й толерантності. Забувати його не можна», – цитує митро­полита сайт Regions.ru.

Лауреата премії буде оголошено в жовтні 2013 року в столиці Норвегії Осло.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ