Єдність у розмаїтті

ЗАВЕРШИЛАСЯ МОЛОДША ЗМІНА «ДЖЕРЕЛ ТОЛЕРАНТНОСТІ»

Наталія БАКУЛІНА, кандидат педагогічних наук, директор молодшої зміни табору

Цього року перша, молодша, зміна Міжнародного міжнаціонального дитячого табору «Джерела толерантності» проходила у вже знайомому вихователям і старшим вихованцям селищі Чинадієво – мальовничому і багатонаціональному куточку Закарпаття. У туристичному комплексі «Водограй» зібралися 87 дітей 7–13 років із 12 національних громад України – болгари, вірмени, гагаузи, євреї, кримські татари, поляки, німці, роми, росіяни, румуни, татари, українці.

За чудовий відпочинок, нові знання і яскраве спілкування діти і вихователі вдячні організаторам – Конґресу національних громад України, Євроазіатському єврейському конґресу, Міжнародному фонду «Відродження», ООО «Інфопульс – Україна», посольствам в Україні – Швейцарської конфедерації, Королівства Нідерландів, Федеративної республіки Німеччини, а також МБФ «Ксена», ГО «Есперо», Міжнародній організації міґрації і батькам, що зробили благодійні внески.

Традиційно в межах методики «занурення у національну культуру» хлопчики і дівчата знайомилися з історією, релігіями і традиціями, культурою і сімейними цінностями народів України, вчилися толерантної поведінки, усвідомлення національної та конфесійної приналежності, поваги до різних національних культур і релігій, здатності розуміти один одного та співіснувати на одній землі.

І хоча структура кожного дня була тотожною, зміст, яким він наповнювався, був неповторним! Так, у вірменський дінь діти дізналися про історію вірменського народу, вивчили милозвучні пісні, познайомилися з легендами, які потім інсценували, а на вечірньому заході почули сучасні вірменські ритми. У кримськотатарський день діти дізналися про особливості ісламу, про звичаї та родинні народні традиції, відвідали кав’ярню, вивчили пісні й танці, а ввечері всі дружно взяли участь у національному заході «Талебелер К’увана». Єврейський день зацікавив дітей станцією «бейтейну», де розповідали про особливості єврейських символів, традицій і звичаїв. Після обіду вони разом із вихователями пройшли тернистий шлях «Виходу із Єгипту», а ввечері опинилися на яскравій ізраїльській дискотеці. Неповторними також були й інші національні дні – вишуканий болгарський, запальний німецький, яскравий румунський та насичений український.

Особливо хотілося б розповісти про ромський день, оскільки цього року вперше він відбувся завдяки партнерству із фондом «Відродження» і зібрав дітей і вихователів ромських громад Ужгорода та Одеси. Вперше учасники проекту дізналися про ромські символи, побут і культуру, інсценізували ромське весілля, танцювали і співали пісні.

Кожний день звучала у таборі нова мова, діти бачили різну графіку, вивчали народні прислів’я та приказки. У їдальні, як завжди, на них чекали національні страви. Впродовж дня лунали як автентичні мелодії, так і сучасна національна музика. А ще всі вони мали можливість займатися у гуртках, брати участь у спортивних змаганнях і рухливих іграх, до нестями танцювати на дискотеках, знайомитися на екскурсіях з історією і культурою Закарпаття.

За цей час завдяки злагодженій роботі команди фахівців і вихователів проекту наші діти знайшли нових друзів, подорослішали й набули нових навичок комунікації та соціальної поведінки. Тож не дивно, що у традиційному фестивалі, що віншує роботу табору, з відчуттям родинної єдності взяли участь – і діти, і дорослі, і гості, і навіть місцеві жителі.

Радісно, що проект табору молодшає, а отже молоде покоління починає раніше замислюватися над своїм місцем у бурхливому житті, розширювати межі знань про світ і тих, хто живе поруч, розуміти необхідність засвоєння навичок толерантної поведінки.

Сподіваюсь, що кожен із учасників проекту взяв із собою часточку тепла і світла від дружньої атмосфери табору та водночас залишив і крапельку своєї душі, передавши новим друзям знання про власний унікальний культурний код. 

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ