Єдність у розмаїтті

ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ РАСОВОЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ У КИЇВСЬКОМУ КЛУБІ ТОЛЕРАНТНОСТІ

У Київському клубі толерантності з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації розпізнавали символіку ненависті, обговорювали небезпеку її використання та поширення ксенофобських поглядів.

Понад 20 підлітків – гостей та досвідчених учасниць і учасників Клубу – завітали до майстерні з розпізнавання символів ворожнечі, які є популярними на наліпках в громадському транспорті та графіті в місті, а також поширюються в інтернеті. Із використанням інформаційної брошури «Футбол проти расизму» підлітки визначили на зображеннях вольфсангелі, кельтські хрести, нумерологічні позначення та язичницькі руни, що використовувалися нацистами часів Другої світової війні, а нині – сучасними расистами.

Перед початком роботи із символікою в інтерактивній вправі «Обійми позицію» було актуалізовано обговорення:

• значення символіки як такої в житті учасників майстерні,

• чи передбачає толерантність окрім недискримінаційного ставлення й активні дії в солідарності із пригнобленими,

• чи є символіка, що розпалює міжетнічну та міжрелігійну ворожнечу, проблемою для українського суспільства?

Крім того, підлітки поділилися власним досвідом протидії ксенофобським проявам у школах. Зауважили, що малювання свастики та скидання руки в нацистському вітанні часто трапляється як популярний жест. Відтак, окрім усвідомленої ксенофобії також поширюється невідрефлексоване повторювання побаченого, наприклад, малювання популярного нацистського кельтського хреста із вписуванням абревіатури-назви футбольного клубу, коли сам символ не несе жодного футбольного навантаження. Втім, прояви дискримінації у футболі не обмежуються лише знаками чи малюнками на футболках і банерах, але й проявляються в найхибнішому апелюванні до переваги «білої раси», наприклад, у назвах окремих груп ультрас, таких як «White boys club». Це підтверджується й іншим контентом сторінки цієї групи в соціальній мережі «вКонтакте» із численними фото з трибун під час футбольних матчів.

Під час заходу було також переглянуто кілька відеоновин, що наочно демонструють небезпеку людиноненависницьких ідеологій, й унаочнюють небезпеку аж надто нетривалого переходу від агітації за допомогою символіки до прямого фізичного насильства щодо «інакших» на вулицях міста. Наприкінці один із учасників нагадав про небезпеку порізів в разі зривання стікерів, адже расисти часто ховають під них леза.

На наступних зустрічах підлітки відвідають Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «DocuDays», аби переглянути фільми про міґрантів та їхні проблеми, навчаться робити про-толерантні трафарети, переглядатимуть та обговорюватимуть відеоролики з антидискримінаційної тематики, відбудеться також футбольна гра змішаних за етнічним походженням, віком та статтю команд.

Захід реалізовано в рамках проекту «Досягнення рівності: спільний підхід для покращення стану рівності та недискримінації» Європейської комісії при підтримці Європейського Союзу.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ