Єдність у розмаїтті

ПЦУ збереже мову богослужіння церковним громадам нацменшин

Представники Православної церкви України (ПЦУ) на Буковині повідомили, що при переході церковних громад національних меншин до єдиної української церкви їм збережуть мову богослужіння, до якої вони звикли. Про це на брифінґу розповіли архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій та архієпископ Буковинський і Хотинський Герман.

«У багатьох румунських засобах масової інформації ще перед Об’єднавчим собором розповідали, що буцімто буде суцільна українізація церкви, а наша область, як відомо, багатонаціональна. Таким чином лякали румуномовне населення Буковини, що нібито зараз українці прийдуть і заберуть вашу мову, ваші традиції. Але це неправда. Наша церква відкрита абсолютно для всіх, незалежно від того, хто якою мовою розмовляє чи якою мовою хоче звершувати богослужіння», – сказав архієпископ Буковинський і Хотинський Герман.

За словами архієпископа, після переходу до ПЦУ парафія села Шишківці попросила залишити церковнослов’янську мову у богослужінні, до якої звикло населення. Митрополит Епіфаній підтримав це рішення і благословив громаду.

«Так само і з румуномовними селами нашої області. Якщо люди захочуть, то залишать румунську мову богослужіння, якщо захочуть – перейдуть на українську. Ніщо не повинно бути перешкодою для об’єднання», – додав архієпископ.

today.ua
Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ