Єдність у розмаїтті

ВІЙНА ТА ЇЇ ВИКЛИКИ

Олександр ДРАБІНКО (архієпископ УПЦ МП Александр)

Війна. Як же важко примиритися з фактом її існування в ці ясні серпневі дні.
Сяє сонце, стоять тихі вечори, кияни зайняті своїми повсякденними справами, – а в цей час на сході нашої країни все інакше: там стріляють, там вбивають, там гинуть люди. Міста лежать в руїнах, залишають свої будинки біженці, страждають полонені...
Війна стала страшним одкровенням для України. Відомо, що на самому початку збройного протистояння у більшості бійців українських військових частин, розташованих у Криму, існувало психологічне табу. Вони не могли вистрілити, не могли натиснути на курок, знаючи, що перед ними їхні сусіди – люди, які сповідують з ними одну і ту ж християнську віру і говорять на зрозумілій їм мові ...
Минув час. Полягли в бою товариші по зброї. Оголило свою сутність поняття гібридної війни. І наші солдати стали стріляти у відповідь, розуміючи, що іншого способу захистити свою землю і країну від насильства і крові у них просто немає ...
Як правильно визначити формат збройного конфлікту на Сході України? З чим ми маємо справу? З громадянською війною? Або ж, враховуючи факт військової підтримки сепаратистів з боку сусідньої держави, ми повинні визнати, що наші війська відбивають напад зовнішнього аґресора?
На початку протистояння в багатьох храмах підносилася молитва про припинення «міжусобної брані». А останнім часом серед православних християн в Києві набула поширення інша молитва: «Збережи нас, Господи, від руки грішника, від людей неправедних визволи нас; заборони чужинцям, що прагнуть війни…»
Як же складно вимовити вже саме це слово: «війна». І як не хочеться зізнатися собі, що в твій дім, в твою країну прийшло це страшне горе! Слово «конфлікт» (навіть з страхітливою приставкою «збройний») – дозволяє нам зберігати певну дистанцію, роблячи вигляд, що все що відбувається нас безпосередньо не стосується ...
Жах «війни» – в її загальному характері. Під час Другої Світової ніхто не говорив про «представників гітлерівського режиму». В ужитку були інші, більш узагальнюючі і страшні слова ... Для народів СРСР слова «німці» і «фашисти» були синонімами, а в очах німців кожен радянський солдат був «росіянином» і «комуністом».
Будь-яке узагальнення таїть в собі неправду. Але немає нічого страшнішого, ніж узагальнення під час війни, коли люди починають масово мислити в категоріях «свої» і «вороги», не визнаючи за останніми навіть права, яким, безсумнівно, їх наділив Сам Бог: права на життя.
«Якщо вам доведеться зі зброєю в руках захищати свою землю, то постарайтеся зробити це так, що б у вашому серці не було місця для ненависті до російського народу», – повчав перед смертю своїх синів один православний священик. Це було наприкінці квітня, і тоді його прохання для багатьох пролунало трохи дивно. Минуло чотири місяці – і один з його синів узявши в руки зброю, записався в один з добровольчих батальйонів. І тепер перед ним стоїть завдання: захистити свою Батьківщину від зовнішньої аґресії, але, по заповіді покійного батька-священика, зробити це так, щоб в серце не проник дух ненависті.
Воювати без ненависті в серці – завдання надскладне, але тільки таке ставлення до війни можна вважати християнським. Святе Письмо чітко визначає звідки походить зло. «Із серця виходять лихі думки, – говорить Спаситель, – вбивства, перелюби, розпуста, крадіжки, наклепи, хула» (Мф. 15,19). Серце людини – осередок його існування і те «місце», де гніздиться її свобода і здійснюється її вільний вибір. Тому вимога воювати, зберігаючи серце від ненависті – ніщо інше, як вимога воювати, мінімізуючи зло.
Природа війни – ненависть. Адже будь-яка війна – це зовнішній, фізичний, прояв цього одного з головних людських гріхів. «І коли вони були в полі, повстав Каїн на Авеля, брата свого, і вбив його» (Бут. 4, 8), – описує Книга Буття перше в історії людства вбивство. З тих пір траплялося безліч вбивств і воєн. Але кожен раз, коли повставала людина на людину, і народ на народ – вони приходили до цього шляхом Каїна: не справившись з гріхом і відкривши своє серце для духу ненависті.
Війни бувають різні, і Святі Отці чітко розрізняли війни справедливі і оборонні від воєн наступальних і завойовницьких. Так, згідно учневі святителя Іоанна Златоуста преподобному Ісидору Пелусіотському, причиною більшості війн є злочинне бажання придбання чужої власності. Разом з тим, преподобний Ісидор розділяє війни на аморальні й етично виправдані. Не всі, хто бере участь у війні, – вважав преподобний, – заслуговують осуду за вчинення беззаконня. «Тих же, хто здійснює помсту з поміркованістю, не слід і вважати вчиняючими несправедливо, тому що вони роблять законну справу».
Поза всяким сумнівом, війна, яка прийшла сьогодні на нашу землю, є для українського народу війною оборонною. Українські солдати не воюють на території інших країн: вони захищають свою землю і цілісність своєї держави. «Навіщо ви прийшли на нашу землю?» – часто задають питання українським військовослужбовцям сепаратистськи налаштовані мешканці Донбасу. І хоча Донбас ніколи не був окремою державою, їхні почуття можна якось психологічно зрозуміти. Адже ці люди народилися і виросли на цій землі ... Але як зрозуміти тих, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю? Як морально виправдати людину, яка намагається насильно відторгнути від України частину її території? Як виправдати перед Богом здійснені в ім’я геополітичних інтересів і цінностей вбивства і насильства?
Тут доречно згадати слова святителя Філарета (Дроздова): «Війна – страшна справа для тих, які вживають її без потреби, без правди, з жагою корисливості або переваги, яка перетворилася на жагу крові. На них лежить тяжка відповідальність за кров і лИха своїх і чужих. Але війна – священна справа для тих, які приймають її по необхідності – на захист правди, віри, батьківщини».
Українські воїни захищають свою землю. І це робить їхню справу морально виправданою. Однак, це автоматично не звільняє нас від відповідальності за свої вчинки і почуття. Ми повинні захищатися, але не повинні ненавидіти. Ми повинні відстоювати територіальну цілісність своєї країни, але у вас немає права на множення зла.
Війна ставить нас перед кількома викликами.
Перший з них – це виклик дієвої любові до ближніх. Адже беручи в руки зброю, християнин робить це з любові, щоб таким чином захистити свій народ від зовнішньої аґресії, виконуючи заповідь Самого Спасителя: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15,13) .
Наступний виклик – це зберігання свого серця від духу ненависті. Роблячи добру справу, не можна дозволити собі, щоб в наш розум і почуття проникли ненависть і злоба.
Помста – один і глибинних механізмів нашої психіки, який вимагає, щоб зло було не тільки зупинено, а й адекватним чином покаране. «Око за око, зуб за зуб» – багато людей люблять цитувати відомий фрагмент з книги Левит, забуваючи, що це встановлення свого часу мало на меті не тільки покарання, а й обмеження відплати ...
Де межі дозволеної відплати під час війни? Це складне моральне питання. Але ясно одне, бажаючи зберегти свою душу для вічного життя, ми не маємо права множити зло і творити справи беззаконня навіть, якщо так чинить аґресор.
Катування та приниження полонених, образа і ненависть ... Навіть якщо так чинять з нашими бійцями в цій страшній війні наші противники, такі речі не повинно вчиняти українським воїнам. Адже ми повинні пам’ятати: кожен раз, коли ми здійснюємо беззаконня, від нас і нашої справи відвертається Господь, в Якому єдина наша надія на порятунок і перемогу.
Нарешті, третій з ґлобальних викликів війни – це виклик довіри до Бога ... Війна – це завжди насильство і зло, і наше моральне почуття тут може на якусь мить засумніватися в Божому всезнанні і всемогутності.
«Господи, де ти?» – зверталися під час воєн люди до Бога протягом всієї історії. «Де Твоє милосердя? Де Твоє Провидіння і благодатна допомога? Чому Ти не зупиниш зло? Чому зараз же, негайно, – не покладеш межу насильству і стражданням?»
«У вас і волосся на голові пораховано», – передає слова Христа Євангеліє від Луки, яке ми чули сьогодні за Літургією (12,7). Але як зіставити ці слова Господа з тими обставинами, які відкриваються нам сьогодні? Як не втратити віру в милосердя і всемогутність Бога, споглядаючи на всю несправедливість і біль війни?
Християнське віровчення чітко свідчить, що війна є наслідком гріха і, отже, відповідальність за неї несе не милосердний і людинолюбний Бог, а людина, яка відкриває своє серце для ненависті і злоби.
Але що значать ці слова без реальної довіри нашої душі до Бога?
Людина створена за образом Бога, і тому має свободу самовизначення в добрі і злі. Але як же складно нам прийняти цей мученицький вінок свободи! Як складно стояти в свободі! Як складно кожну мить свого життя пам’ятати про те, що ми особисто відповідальні і за свої власні вчинки і за той світ, в якому живемо!
Довіритися Богові під час війни – складно як для солдата, який тримає в руках зброю, але одночасно сам наражається на смертельну небезпеку, так і для беззбройного, який в будь-який момент може піддатися насильству з боку воюючих. Але згадаємо слова Спасителя: «Кажу ж вам, Своїм друзям: Не бійтеся тих, що вбивають тіло і потім більш нічого не може зробити; але скажу вам, кого боятися: бійтеся того, хто має владу, убивши, укинути в геєнну, говорю вам, того бійтеся »(Лк., 12, 4-5).
Яким би важким не був нинішній час для нас і нашої країни, не забуватимемо: це життя тільки врата до життя вічного і кожну його мить треба прожити так, щоб зустрівшись з нами лицем до лиця після нашої смерті, Господь виявив в нашому серці справжнє бажання правди і богоспілкування, та відкрив перед нами врата в Царство Небесне, Царство Любові.
Одна з останніх пісень Бориса Гребенщикова має назву «Любовь во время войны», словами з неї я хотів би завершити нашу сьогоднішню бесіду:
«Я чувствую спиной, как вокруг нас сгущаются тени.
Река пылает, и мосты над нею разведены.
В своей доброте Господь дарует нам, что мы хотели.
Дарует любовь, любовь, любовь во время войны».
Христос Спаситель нехай перебуває з усіма нами, зміцнюючи кожного з нас у своєму служінні на благо Богу і нашій Батьківщині.