Єдність у розмаїтті

РЕКОМЕНДУЄМО

Ростислав МЕЛЬНИКІВ, поет, літературознавець

«Так сталося, що саме свобода – її потреба, її розуміння, її усвідомлення – робить нас усіх у нашій країні ворогами, примушує нас ненавидіти одне одного, більше того – примушує нас одне одного знищувати. Я зовсім не схильний впадати в дидактику й стверджувати, що ми виявилися до неї не готовими, що свободи виявилося забагато, що ми не здатні дати їй раду, що ми неспроможні її контролювати. Свободи не буває забагато. Просто замало буває нашого серця. І нашого розуму.»

Сергій Жадан. Луганський щоденник.

Харків. 2014.

 

Сергій Жадан – український поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Його літературні твори здобули численні національні та міжнародні нагороди й були перекладені багатьма мовами. Сергій Жадан є активним організатором літературного життя України й учасником мультимедійних мистецьких проектів.

Одного разу герой «ANARCHY IN ТНЕ UKR» взяв квиток до Сватова й вирушив у мандрівку степами й містами бойової слави батька Махна, шукаючи відповіді на питання, що не давали спокою. Що є свобода? Чи буває її забагато? Десять років по тому – подорож до Донбасу зразка 2014-го стала за основу «Луганського щоденника». Тільки повітря цього разу вже було сповнене війною. Справжньою, а не згадками про неї..

Роман неодноразово перевидавали різними мовами й у різних країнах. Утім, пропонована книжка все ж є унікальною, адже її останній розділ щойно написаний: через десять років автор знову відвідує ті ж місця, проте цього разу атмосфера – як і в часи Нестора Івановича – просякнута війною. Коло замкнулося.

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ