Єдність у розмаїтті

Лист Президенту США Бараку Обамі

Шановний пане Президенте,

Ми – група організацій, об’єднаних у твердому переконанні, що ставки для Сполучених Штатів і демократичного світу не можуть бути вищими у світлі нинішньої аґресії з боку Російської Федерації та її поплічників відносно територіальної цілісності та права на самовизначення України.

Ми знаємо, що Ви згодні з цим. Минулого місяця, наприклад, ви похвально заявили: «У XXI столітті ми не можемо бездіяльно спостерігати за тим, як кордони Європи перемальовують під дулом пістолета».

Водночас, трагічна реальність є такою, що, незважаючи на рішучі дипломатичні, економічні та інші зусилля Сполучених Штатів та Європейського Союзу, спрямовані на зміну політики Кремля, анексія Криму триває, дестабілізація в Східній Україні зберігається, українці продовжують ставати жертвами насильства, інспірованого, якщо не спровокованого, Російською Федерацією.

Це трагедія величезних масштабів. Страшним є те, що ситуація може погіршитись як для України, так і для інших країн реґіону, які побоюються довгої тіні Москви та її готовності втручатися в їхні внутрішні справи.

Пане Президенте, ми повинні взяти ініціативу в захисті прав України та інших країн реґіону жити вільно від небажаних зовнішніх втручань, захищати свій суверенітет і незалежність, самостійно обирати своїх друзів. Вони ні для кого не становлять небезпеки, але загроза, що нависла над цими країнами, є дуже реальною, свідками чого ми із завмиранням серця стали в Україні.

Ми закликаємо Вас розглянути додаткові заходи, щоб продемонструвати беззастережну підтримку України нашою країною, у тому числі, надання додаткової фінансової допомоги, летальної оборонної військової техніки, що дозволить народу України краще захистити себе, а також підвищення двосторонніх і багатосторонніх санкцій проти Росії, які підвищують ціну її невиправданої поведінки. Зробивши це, ви будете мати нашу повну підтримку, а також, на нашу думку, підтримку більшості американського народу, який не хоче продовження такої загрозливої поведінки по відношенню до демократичної держави.

Ми щиро сподіваємося на можливість зустрітися з Вами, пане Президенте, та обговорити цю серйозну ситуацію більш докладно, розібратися в тому, яким чином ми могли б допомогти нашій країні досягти цієї гідної мети.

 

З повагою,

Тамара Олексій, президент Українського конґресового комітету Америки; Девід Харріс, виконавчий директор Американського єврейського комітету; Френк Дж. Спула, президент Польського американського конґресу;

Марью Рінк-Абель, президент Національної ради естонців Америки; Сігіна Сімкус, президент Литовської американської громади; Мамука Церетелі, президент Грузинської асоціації в США; Макс Телекі, президент Коаліції угорців Америки; Анна Сурмачова, Асоціація білорусів Америки; Брайан Ардуні, виконавчий директор Вірменської асамблеї Америки; Юрай Славік, директор Чехословацької національної ради Америки; Карл Альтана, виконавчий директор Об’єднаного балтійського національного комітету Америки; Кен Бомбара, представник Ліґи словаків Америки; Саулюс Купріс, президент Ради литовців Америки

Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ