Єдність у розмаїтті
Евгений СТЕПАНЕНКО
Война не на Востоке. Война уже в Киеве. В самом его центре. На Леси Украинки, на улице Щорса, в центральном военном госпитале. Там, куда сегодня привезли 10 ребят от 19 до 22 лет. Из Зеленополья с ампутациями ног!!!
Сергій ЖАДАН
Очевидно, країні доведеться мати справу зі справжніми фронтовиками, тими, хто тримав у руках зброю, більше того – з тими, хто цю зброю застосовував. Доведеться мати справу з їхньою правдою, їхнім досвідом, їхніми втратами та перемогами.
Померла Валерія Новодворська – вістка розлетілася блискавкою по Україні. І одразу питання: «від чиєї кулі?» Якось її ім’я вже чотири десятиліття супроводжувалося свистом куль і дивною загадкою її протистояння монстру, настільки одверто, що було страшно за неї.
Виталий ПОРТНИКОВ
Так что я не думаю, что своей позицией Новодворская нанесла вред российской демократии. Это вообще история не про демократию. Это история про Россию. Новодворская спасла ее честь. Это как эффект бабочки – в истории взмах крыла нередко означает гораздо больше, чем армады танков и витийство телевизионных каналов. Не стоит село без праведника.
Олег РОСТОВЦЕВ, главный редактор сайта djc.com.ua
Я хочу проститься с великим человеком, посвятившим свою жизнь мне, сотням тысяч и миллионам, таких как я. Может быть, это был единственный человек, чьему нравственному чувству и политической оценке я сначала доверял, а потом проверял.
Розпорядженням № 567-р Кабінет Міністрів України від 18 червня 2014 р. Геннадія Друзенка призначено Уповноваженим з питань етнонаціональної політики.
Урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики вбачає в діях окупаційної кримської влади ознаки неприпустимої дискримінації за національною ознакою, оскільки і п. Чубарову, і п. Джемілєву заборонили в’їзд до Криму саме через їхню публічну позицію, виступи та іншу діяльність як визнаних лідерів кримськотатарського народу.
5 липня окупаційна російська влада Криму заборонила в’їзд на територію півострова главі Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, який повертався з виїзного засідання в Генічеську Херсонської області.
Газета «Форум націй» має честь першою з національної преси України поспілкуватися з щойно призначеним урядовим Уповноваженим з етнонаціональної політики паном Геннадієм Друзенком.
Ирина БРУНОВА-КАЛИСЕЦКАЯ,кандидат психологических наук, научный сотрудник, Институт социальной и политической психологии, НАПН Украины, конфликтолог
На то, чтобы принять решение уезжать из Крыма, у меня ушел месяц. Месяц, в течение которого друзья писали каждый день «Уезжай. Поторопись. Ты уже в поезде?». Месяц, когда прощаешься с улицами, запахами, друзьями, с привычным, родным, понятным, не рефлексируемым до сих пор
Блогер МАРК, Санкт-Петербург
Путин заявил россиянам, что он дал им Крым. Так ли это? Крым у нас был, был у меня и миллионов других русских, и это не зависело от Путина. Мы с удовольствием ездили в Крым, Киев, Одессу и не чувствовали себя там чужими. Мы там были свои среди своих.
Олег ПОКАЛЬЧУК
В классической триаде развития «этнос–народ–нация» на Востоке мы видим основную массу в состоянии этноса, живущую по своим родоплеменным законам местного населенного пункта, района, улицы, которая находится в системном конфликте с людьми, уже эволюционировавшими до состояния народа.
Роман Лілі Хайд, присвячений подіям депортації кримських татар та їхньому поверненню на Батьківщину, було перекладено в Україні в складний для нашого суспільства час. Анексія Криму актуалізувала досить серйозну внутрішню проблему українців: ми досі дуже мало знаємо про цю нацменшину.
Олександр МАЙБОРОДА, доктор історичних наук, профессор
Книга С. Рудницького – про проблеми польської меншини, багато з яких залишаються не повністю вирішеними. Але загалом книга сповнена оптимізму, віри в українську незалежність як головної умови динамічного і суспільного розвитку польської спільноти у поліетнічному суспільстві, яке у тяжких політичних обставинах гуртується в єдину націю.
Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ