Єдність у розмаїтті
Тетяна ХОРУНЖА
11 січня у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему «Етнонаціональна політика України: досягнення і перспективи», ініційовані Комітетом з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Віталій НАХМАНОВИЧ
За двадцять років незалежності Україна не виробила цілісної концепції етнонаціональної політики, і держава в особі своїх очільників і чиновників, які безпосередньо відповідають за сферу етнополітики, не зацікавлена у використанні порад науковців і вибудовує свою політику переважно ситуативно.
Александр ПІЛЕЦКІ, Беларусь (спеціально для «Форуму націй»)
Курапаты сёння – гэта назва ўрочышча, лясны масіў пад сталіцай Беларусі Мінскам. Размешчаны амаль у межах горада, упрытык да кальцавой аўтадарогі. У 1937– 41 гадах Курапаты – месца масавых расстрэлаў ахвяр сталінскіх рэпрэсій, магіла для тысяч людзей.
Руслан ГОРБАЧОВ
Я был «нормальным» молодым человеком, ничем особенным из однообразной массы своего города не выделялся, но стал читать независимую прессу. И впервые в жизни стал задумываться: а действительно, почему я, белорус, не разговариваю в Беларуси по- белорусски?
Татьяна ГУСЕВА
Мать троих детей Татьяна Гацура-Яворская своим примером опровергает слова главы ЦИК Беларуси Лидии Ермошиной о том, что белоруски, «которые шастают по площадям», – скверные жены, не умеющие варить борщ и читать детям.
У держави є гроші на те, щоб у рамцях програми з назвою-знущанням «Українська книга» видавати грубезні й дорогезні томиська чиновників, які чомусь, без жодних на те підстав, уважають себе письменниками, – натомість повне академічне зібрання творів Григорія Сковороди доктор філологічних наук, професор Леонід Ушкалов не лише підготував фактично самотужки (це ж яка колосальна робота!), а ще й опублікував у приватному видавництві за власні кошти!
«Людина в (м)асьці» не претендує і не може претендувати на те, щоб усі ці проблеми одним махом вирішити, – але вона принаймні вдало діагностує їх, намацуючи саме ту точку, де найдужче болить, – граматику.
Михайло КІРСЕНКО
За кілька днів після призабутої в Україні річниці референдуму 1991 року, яким варто пишатися, Фінляндія 6 грудня відсвяткувала День незалежності. Поміркуймо, що тут спільного й відмінного, адже Київ і Ґельсінкі в одному часовому пасмі.
Богдана КОСТЮК
У січні відзначила 20 років від заснування Українська школа у Ризі (Латвія). Школа розташована у центрі латвійської столиці у гарному будинку – пам’ятці архітектури кінця ХІХ ст. Ця школа давно вже «переросла» свій офіційний статус середнього учбового закладу, і перетворилася на центр українства не лише у масштабах Риги або Латвії, а і всієї Балтії!
Катерина ЩОТКІНА
Останніми днями мій «професійний» сеґмент Мережі наповнений обговоренням позиції та висловлювань Патріарха Кирила і загалом РПЦ стосовно протестів проти фальсифікації виборів у Росії.
Церква мусить боротися за свободу. Перш за все, свою власну свободу, щоби церква була незалежна від держави чи будь-якої іншої земської влади, а тим самим – щоб виховувати людей в дусі свободи.
Александр ГЕНИС
Скептики говорят, что в них, подарках, все дело, ибо рождество превратилось в экономический рэкет, вымогающий у нас деньги за подарки.
«Гадаю, усе-таки Різдво, його тема і справжній зміст може бути точкою дотику для багатьох різних культур, які визнають своє християнське коріння».
Міністерство освіти Великобританії позбавить фінансування школи, в яких креаціонізм викладається як наука.
Олесь ІЛЬЧЕНКО
Провінційний аеропорт Ранон байдуже зустрічав вранішнім напівсном і безлюддям. Десь за пагорбом вгадувався океан, над яким ми заходили на посадку ще кілька хвилин тому. На відміну від жовтих земель і трав довкола Мадрида, тут, на півночі Піренейського півострова, царювали зелень й волога.
Олесь ІЛЬЧЕНКО, спеціально для «Форуму націй»
Коли в Женеві трапляється якась кримінальна подія – крадіжка чи пограбування будинку – наша знайома швейцарка (франкомовна, до речі) неодмінно зауважує: «Мабуть, це знову французи!». Таке твердження цілком залишається на її совісті. А от французи з містечок, розташованих на берегах Женевського озера, вирішують такі загадки традиційно: «То, звісно, знову цигани!».
Андрій ПОЛЬОВИЙ
Минулої зими лідери найпривабливіших для еміґрації країн Європи продемонстрували дуже високий рівень солідарності з одного важливого політичного питання. Анґела Меркель, Ніколя Саркозі, Девід Камерон із невеликими інтервалами у часі визнали, що політика так званого мультикультуралізму остаточно провалилася. І абсолютно неможливо добитися хоча б мирного симбіозу міґрантів і корінних жителів.
Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ