Єдність у розмаїтті
Сергій ЖАДАН
Тобі не лишається нічого іншого, як триматися за місто, яке свого часу відкрило тобі всі свої схованки та потаємні люки. Ти мусиш боронити їх від зникнення та деформації.
Костянтин МОСКАЛЕЦЬ
Пісня з альбому пісень Костянтина Москальця «Армія світла».
За опозицію до президента Білорусі Лукашенка, громадсько-політичну і журналістську діяльність А. Почобут був неодноразово затримуваний, покараний штрафами й адміністративними арештами.
Кримськотатарська громадська організація «Бізім Кирим» звернулася до керівництва автономії із закликом підтримати ініціативу відновлення історичної топонімії Криму, що охороняється державою як об’єкт нематеріальної культурної спадщини України
Наприкінці вересня в Криму стартують зйомки художнього фільму «Хайтарма» («Повернення»), який розповідатиме про трагічну сторінку з життя кримських татар – сталінську депортацію 1944 р.
Платформа європейської пам’яті та сумління, яка об’єднує 13 країн Центральної та Східної Європи, допоможе створити наднаціональний суд над міжнародними злочинами, вчиненими комуністами.
Наскільки демагогія навколо «захисту» мовних прав національних меншин України є кон’юнктурною стало зрозуміло, коли «борці» прогавили, забули, не згадали (вибирайте будь-яке визначення) зовсім непересічну подію – 20-річчя прийняття Закону про національні меншини.
Лешек ЯЖДЖЕВСКИЙ, политолог, публицист, основатель и главный редактор «Liberte»
Высказывание Барака Обамы о «польских лагерях смерти» является причиной для беспокойства. Не только потому, что возлагает на поляков ответственность за лагеря, но и потому, что вызвало сплочение народа, ощутившего оскорбление и нравственное возмущение.
Юрій МАКАРОВ
Ну, дякувати Богові, принаймні цього уникнули: сутичок на расистському ґрунті під час Євро-2012 не помічено. Українці знову довели, що вони без рогів і без копит – нормальні собі європейці.
Михаил КАЛУЖСКИЙ
Чемпионат Европы по футболу, который проходит в Польше и Украине, вовсю демонстрирует, что нет спорта без политики.
После того, как сборная Украины отправилась «домой» – прямиком с домашнего стадиона – перед украинским народом вновь возник проклятый вопрос – за кого отдавать голоса на трибунах, за кого переживать перед телеэкраном? От вируса «противсих» наши люди уже надежно защищены, а потому предлагаем взвесить все рro et сontra, дабы не ошибиться в очередной раз с выбором.
Виктор ШЕНДЕРОВИЧ
Перед матчем с поляками на Евро-2012 телевизор порадовал глаз отечественным баннером на полтрибуны – на баннере был изображен страшноватый, выполненный в багровых тонах рыцарь с мечом. И для тупых, ежели кто не понял образа, внизу надпись, что характерно, по-английски: «This is Russia».
Євген СВЕРСТЮК, спеціально для «Форуму націй»
Між нами був якийсь особливий зв’язок, на рівні дотику до правди, яка єднає і різнить. Нас зближувала і єднала віра. Не мало значення, що він був юдеєм, я – християнином.
Йосеф МЕНДЕЛЕВИЧ
Зі згоди пана Євгена Сверстюка ми друкуємо спогади Йосефа Менделевича про Зеновія Красівського, написані ним майже одразу після повернення з Києва.
Семен ГЛУЗМАН
Там, в лагерях в отдаляющиеся семидесятые, мы горько шутили, говоря друг другу: «Умные, предусмотрительные люди знали, где стоит родиться. Вот и рождались они, умники, кто во Франции, кто в Англии… Только мы, идиоты, родились в СССР. Потому и живем в тюрьме». Странная шутка для людей, искренне желавших своей стране иной, свободной жизни, не правда ли?
Борис СОКОЛОВ
72 года назад страны Балтии – Эстония, Латвия и Литва – были присоединены к Советскому Союзу. Многие историки характеризуют этот процесс как оккупацию, другие – как инкорпорацию.
Роман КАБАЧІЙ, спеціально для «Форуму націй»
За 10 кілометрів від Єрусалима на захід, обабіч траси номер 1, що веде до Тель-Авіва та аеропорту «Бен-Гуріон», поміж пагорбами розкинулося мусульманське село Абу-Гош.
Мирослав МАРИНОВИЧ
Иосиф ЗИСЕЛЬС
Вячеслав ЛИХАЧЕВ
Олег РОСТОВЦЕВ
Віталій НАХМАНОВИЧ
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ
Володимир КУЛИК
Виталий ПОРТНИКОВ
Олег РОСТОВЦЕВ